Rifugio 2-5 spelers (inclusief Rivers&Rafts uitbreidingsset)

Rifugio:  1) Allereerst leg je in je beurt steeds een landschapstegeltje aan. 2) Vervolgens loop je met je houten poppetje (met rugzak) langs bloemen, dieren, watervallen, passen en bergtoppen. Hiervoor krijg je punten. Let op: De beren wil je mijden, want deze zijn minpunten. 3) Tenslotte kun je gedurende het wandelen ook een Rifugio (Italiaans voor berghut), of meerdere Rifugi (berghutten) bouwen. Als iemand anders via jouw hut gaat, krijg je daarvoor ook punten. Wie aan het eind (als alle landschapstegels zijn aangelegd) de meeste punten heeft, wint het spel!

Rivers&Rafts: Hier voeg je watertegels toe, waarover je natuurlijk niet kunt lopen, maar wel varen. Je zult merken dat je je met een Raft (vlot) veel sneller verplaatsen kunt. Ook kun je er met de Raft van een ander vandoor gaan, of zelfs bij iemand anders op de Raft stappen en met die persoon wegvaren in een richting waar hij, of zij helemaal niet heen wil. :)

Auteur Niels Pieterse: "Rifugio en de uitbreidingssets zijn zéér geschikt voor twee personen. Als je met z'n tweëen speelt mag je in je beurt namelijk niet één, maar twee tegels aanleggen. Hierdoor gaat het spel minstens twee keer zo snel en ook heb je veel meer invloed op hoe het landschap zich ontwikkeld. Speel je met meerdere spelers, dan zou ik met ervaren spelers z.s.m. Rivers&Rafts toevoegen. Deze variant is iets complexer, maar geeft ook veel uitdaging."

PERSONEN : 2-5    DUUR : 60 MIN (Met 2 personen slechts 30 MIN!)    LEEFTIJD : 8+

 

BESTEL

Wat zit er in de doos?

Rifugio spelregels compleet

1) tegels aanleggen, 2) lopen & 3) bouwen

5 strategische tips!

Vijf strategische speltips staan één blok hieronder ook nog uitgeschreven.

Helicopter (uitbreidingsset voor Rifugio) 2- 5 spelers

Kun je er geen genoeg van krijgen? Koop ook de Helicopter uitbreidingsset. Hiermee is het spel weer helemaal anders. Zo kun je hier vliegen van landingsplek naar landingsplek. Maar let wel op, dat een ander er niet met je Heli vandoor gaat!  [Alleen te spelen in combinatie met het RIFUGIO basisspel.] 

PERSONEN: 2-5    DUUR: 60 MIN (Met 2 personen slechts 30 MIN!)    LEEFTIJD: 8+ 

BESTEL

5 strategische speltips (uitgeschreven)

1) Ga voor de sets, niet voor geluk.

Je kunt natuurlijk bij de andere spelers vandaan lopen in de hoop dat je later een leuke puntentegel bij jouw poppetje kunt aanleggen, waar de anderen dan niet of moeilijk bij kunnen. Hiervoor heb je echter geluk nodig en je zult zien dat deze speelwijze zich (bijna) nooit uitbetaald. Interessanter is om te zorgen dat je zoveel mogelijk complete sets haalt. Je moet er dan dus voor zorgen, dat je ook de puntentegels die de anderen aanleggen, tijdens het spel bezoeken kunt.

2) Bouw Rifugi !

Als je er vanuit gaat dat alle spelers proberen zoveel mogelijk sets te halen (zie speltip 1), dan wordt het verschil dus gemaakt door het strategisch plaatsen van de hutten (Rifugi). Strategisch plaatsen wil zeggen, dat je de hut plaatst op een plek waar zoveel mogelijk spelers, zo vaak mogelijk langs moeten.

3) Vindt de juiste balans tussen het bouwen van hutten en het behalen van de sets.

Als je te veel bezig bent met het bouwen van de hutten en daardoor vergeet om zelf sets te halen, dan kan het zijn, dat de andere spelers handig gebruik maken van jouw hutten en uiteindelijk meer sets halen dan jij en zo toch met de overwinning aan de haal gaan.

4) Voorkom tempo verlies.

Je wilt nooit te veel beurten ergens blijven stil staan. Of een hele grote omweg maken. Hoe hoger je wandel tempo is, hoe meer kans je maakt op het behalen van al de sets.

5) Manipuleer je medespelers.

In plaats van er op te hopen, om zelf die ene bergtop te trekken uit de stapel omgekeerde tegels (geluk), kun je ook met een bostegel voorkomen dat een bergtop aan bepaalde rotstegels wordt aangelegd. Hiermee manipuleer je dus je medespelers, want als zij later wel die bergtop pakken, dan kunnen ze hem alleen aanleggen aan de rotstegels, die vrij zijn.